MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

III liga: remisy gorzowskich drużyn, porażka Lechii w Polkowicach

III liga: remisy gorzowskich drużyn, porażka Lechii w Polkowicach

Kolejna Noc Muzeów w Chełmie za nami. Zobacz zdjęcia

Kolejna Noc Muzeów w Chełmie za nami. Zobacz zdjęcia

Polecamy

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?