MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza

Zobacz również

Tomasz Foszmańczyk: Ruch  Chorzów doczeka się nowego lidera ROZMOWA, ZDJĘCIA

Tomasz Foszmańczyk: Ruch Chorzów doczeka się nowego lidera ROZMOWA, ZDJĘCIA

Borussia - Real LIVE! Wielki finał Ligi Mistrzów!

Borussia - Real LIVE! Wielki finał Ligi Mistrzów!

Polecamy

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!