Do przygotowania tradycyjnego, a zarazem wyjątkowego świątecznego wypieku zużyto ponad 40 kilogramów mąki, 300 jajek, 15 kilogramów cukru, 15 kilogramów tłuszczu.
Mazurek przełożono marmoladą, udekorowano kajmakiem oraz bakaliami.
- Dziękuję za wielką pracę i zaangażowanie w przygotowanie mazurka cukiernikom Społem PSS w Kaliszu oraz uczniom i nauczycielom Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego". Wsparli nas Ośrodek Sportu, Rehabilitacji i Rekreacji w Kaliszu i Fundacja CHOPS - wymienia prezydent Kalisza Krystian Kinastowski.
Kulinarnemu wyzwaniu towarzyszył występ Zespołu Ludowego z Kociny, który zaprezentował nawiązujące do świąt zwyczaje.
Zobacz także:
Polub nas na FB
Obserwuj nas także na Google News
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody