3 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![To danie przygotowane metodą stir-fry (szybkie smażenie z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/b7/97/5c5199952f367_o_large.jpg)
fot. Hans/pixabay.com
Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh
Stir-fry
To danie przygotowane metodą stir-fry (szybkie smażenie z mieszaniem) w woku, w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki której na powierzchni kawałków jedzenia tworzy się apetyczna skorupka nieprzepuszczająca do środka tłuszczu. Potrawa gotuje się krótko, zachowuje oryginalne smaki i walory odżywcze, a przy tym nie jest tłusta.
Prawdziwa głęboka patelnia typu wok wymaga palnika o dużej mocy, zwykle takiej, jaką ma cała kuchenka gazowa wraz z piekarnikiem. Podobne dania można jednak przygotować w dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem.