Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W tym roku odnotujemy wzrost znaczenia miejskiego rolnictwa...
fot. pixbay.com

Dieta klimatyczna, rolnictwo regeneratywne czy nostalgia food to nowe trendy w żywieniu 2022. Ma być zero waste

Ultraurban farming

W tym roku odnotujemy wzrost znaczenia miejskiego rolnictwa
i ogrodnictwa w nowej odsłonie
. Ultraurban farming będzie koncentrował się na rozwijaniu wewnętrznych farm i upraw roślin w miejskich szklarniach lub farmach na potrzeby konkretnej instytucji, galerii handlowej, marketu czy społeczności. Wertykalne farmy - czyli pionowe uprawy możliwe do założenia praktycznie wszędzie, także w centrum dużej metropolii - to pomysł wdrażany już w wielu miastach.

Ale pomysłów jest coraz więcej - od domowych upraw hydroponicznych (opartych o wodę), przez grzyby hodowane nad alejkami sklepowymi, po farmy zarządzane przez roboty. Rok 2022 ma należeć szczególnie do tych najbardziej hiperlokalnych miejskich farm, które powstają na dachach sklepów lub "w pakiecie" z osiedlem mieszkaniowym.

Przykładowo w Dolinie Krzemowej powstaje projekt mieszkaniowy Agrihood zakładający ulokowanie na terenie osiedla farmy miejskiej mającej produkować tanią i zdrową żywność dla mieszkańców.

Zobacz również

Rozpoczęcie sezonu motocyklowego w Pińczowie [ZDJĘCIA]

Rozpoczęcie sezonu motocyklowego w Pińczowie [ZDJĘCIA]

Zakopane na kredycie. Nowy burmistrz zacznie rządy od... kredytu na blisko 18 mln zł

Zakopane na kredycie. Nowy burmistrz zacznie rządy od... kredytu na blisko 18 mln zł

Polecamy

Podlaskie zespoły walczą o wyjazd na PGE Narodowy w Pucharze Tymbarku

Podlaskie zespoły walczą o wyjazd na PGE Narodowy w Pucharze Tymbarku

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów